dimecres, d’agost 26, 2015

UN MODEL PROPI PER A IB3

Aquests dies es parla molt del model de ràdio i televisió públiques per a les Illes Balears. El canvi de govern a les principals institucions de les Illes, i molt especialment al govern autonòmic, està propiciant que els nous governants vulguin introduir canvis, el més aviat possible, en el funcionament d'aquests dos ens públics que en els seus 10 anys d'existència no han aconseguit la seva finalitat de "fer país" i d'aglutinar als ciutadans d'aquestes terres a l'entorn d'un sentiment de comunitat.
Fa temps que dic que les Illes Balears no existeixen com a unitat social. La unió és merament política, ja que que quan anam a fora els illencs diem que som mallorquins, menorquins o eivissencs, mai diem que som Balears. La insularitat provoca aquesta situació, però no hi seria de més que es treballàs per aconseguir que - almanco- aquells que hi viuen sentissin que qualque cosa els uneix amb els ciutadans de les illes veïnes.

Fins el moment, cap dels governs de la Comunitat Autònoma ha sabut trobar un model propi que doti tant a la ràdio com a la televisió de continguts que atreguin a la gent i generin audiència, que en el fons és la finalitat d'aquests mitjans: que la gent els miri o els escolti i se'n faci seus els continguts.

Una altra finalitat d'aquests mitjans és la defensa i promoció de la llengua catalana, molt minoritzada en el panorama audiovisual illenc. En aquests moments, pel que a la televisió respecta, només TV3.cat ofereix els continguts 100 x 100 en català mentre que IB3 fa una mescla de català i castellà gens ni mica desitjable. De fet, crec que el nou govern hauria de mirar de prioritzar de manera immediata el català a les pel·lícules i donar l'opció del castellà en dual. Aquest és un canvi tècnic que no crec que requereixi massa esforç. Ja sé que ara se'm pot dir que les pel·lícules a les que es té accés és en català del Principat. Davant d'aquest fet es pot potenciar el doblatge amb variants autòctones o prioritzar que sigui en català del Principat per sobre de la modalitat lingüística d'aquest doblatge.Mentrestant, però, millor català principatí que castellà, pens. De fet, opin que el model de llengua d'IB3 s'ha de definir clarament per evitar el que hem vist darrerament amb mescles de diferents maneres de parlar -salat i literari- en els espais informatius.

Pel que fa a la programació, crec que s'ha de revisar de dalt a baix. En els darrers anys s'ha propiciat un caire de programes al meu gust massa "populistes" deixant de banda aquells de caire més cultural o relacionats amb el periodisme d'investigació i la recuperació de la memòria històrica. En els mitjans de comunicació públics hi hem de poder escoltar i veure programes que no tenguin en la finalitat comercial el seu principal objectiu. Això no vol dir que no siguin interessants per l'audiència. Ara bé, tampoc s'ha de tirar la casa per la finestra. El pressupost dels mitjans públics autonòmics ha d'estar en consonància amb la realitat pressupostària del govern que els sustenta.

Finalment, s'ha de revisar el model d'informatius.Estèticament pens que no estan gens ni mica malament, ja que tenen una aparença força professional. El que falla, però, són els continguts, massa propensos a ser òrgans de propaganda del governant de torn. La utilització política del darrer govern presidit per José Ramon Bauzà d'aquests informatius - i dels mitjans públics en general- fa vergonya aliena a molts illencs. Els informatius d'IB3 han de ser plurals i reflectir la diversitat poblacional i ideològica de la ciutadania de les Illes Balears.

El procés de canvi pareix que ha començat. Esperem que aquest arribi a bon port i ben aviat tenguem la ràdio i televisió públiques que els ciutadans de les Illes Balears ens mereixem.