dissabte, de setembre 21, 2013

EN PEU DE GUERRA PEL CATALÀ



La comunitat educativa de les Illes Balears està en peu de guerra contra el Decret de Tractament Integral de Llengües (TIL) aprovat pel govern de José Ramón Bauzá. Aquests darrers dies, una marea verda ha inundat places i carrers dels pobles i ciutats de les Illes contra un decret que té com a únic objectiu acabar amb la immersió lingüística a les Balears i de retruc atacar de manera frontal als centenars de milers d’illencs que tenim el català com a llengua vehicular.

Mallorquí de naixement – també de sentiment- vaig estudiar quan la presència del català a les aules de les illes tot just començava a ser una realitat. Era als anys 80 i llavors se'm feia molt estrany que el mestre amb qui als passadissos parlava en català canviava de llengua a l’aula per ensenyar-me ciències naturals o matemàtiques en castellà. És veritat que no ens castigaven per intervenir en català, però la situació era, si més no, xocant. Vaja, com passava durant el Franquisme però més suau. Al carrer, la presència del català era majoritària i mai no hi havia hagut – i ara tampoc n’hi ha - conflicte.

A mesura que vaig anar creixent la presència del català es va anar normalitzant i quan vaig cursar BUP i COU ja es podia emprar el català sense problemes i l’elecció de la llengua per fer la classe depenia dels professors. Els apunts el podíem prendre en català o castellà.

Personalment sempre vaig optar pel català perquè m’hi sentia més còmode i m’hi expressava millor. Potser no érem una majoria, però amb el temps i a mesura que les nostres competències lingüístiques milloraven el nombre d’estudiants que fèiem la nostra vida en català era més gran.

Ara el president José Ramon Bauzá ha violentat la situació amb un decret de llengües del que en puc arribar a compartir la filosofia- com molts illencs, crec – però no la finalitat,  que no és altra que arraconar encara més el català a les Illes Balears. Aprendre idiomes és fonamental avui en dia,  però hi ha moltes maneres de fer-ho.

Des de sempre el Partit Popular de les Balears, un partit molt regionalista, havia aplicat una eutanàsia passiva del català. Des del partit conservador mai no s’havia qüestionat la denominació de la llengua i fins i tot se la defensava tímidament amb la Llei de normalització lingüística, un document aprovat pel Parlament l’any 1986 i que el Govern balear ha incomplert de manera reiterada, però que almenys existeix.

Ara qui mana a les Balears és un nacionalista espanyol de pare militar i nascut a Madrid, on sembla que fa temps vol tornar i per això fa mèrits. El seu espanyolisme va lligat a un anticatalanisme visceral. Aquesta setmana el sentíem a dir que vol que els nins de les illes aprenguin el català dels nostres padrins, no el de Catalunya, que per a ell no és altra que aquell que defensen els “gonellistes” de s’Acadèmi de sa Llengo Baléà. 

Aquests dies estam assistint a una mobilització ciutadana sense precedents en defensa del català a les Illes. Fins i tot molts dirigents del PP, sobretot a la Part Forana de Mallorca i de Menorca, li demanen al “seu” president que s’assegui a negociar per redreçar la situació. Davant d’aquest fet, em sent orgullós com a illenc, ja que des que residesc a Catalunya sovint he hagut de sentir a dir que a les Balears la defensa de la cultura i la llengua catalana és cosa d’una minoria. La mobilització d’aquests dies, que compta amb el suport de bona part de la societat illenca, demostra que el català es cosa de tots i que els illencs, quan ataquen les nostres arrels, també mos sabem defensar.

Val a dir que són d’agrair les mostres de suport a la comunitat educativa de les Illes Balears rebudes des d’arreu del Països Catalans. A molts indrets s’han fet concentracions i molts ajuntaments debaten als seus plens mocions de suport de l’ensenyament del català a les Illes. Tenc per mi  però, que el President Bauzá les aprofitarà per enrocar-se més encara en la seva intransigent posició.

Aquest article es publicarà el proper dimarts a: Nació Granollers
Article relacionat publicat fa cosa d'un any: MALLORCA ES MOU PER LA LLENGUA