divendres, d’abril 24, 2015

24 DE MAIG, LES ELECCIONS DEL POBLE

El proper 24 de maig - avui falta un mes- els ciutadans estam cridats novament a les urnes per escollir als nostres representants als ajuntaments i algunes comunitats autònomes. Serà la desena vegada que escollirem als nostres alcaldes i regidors. Seran unes eleccions diferents,  ja que serà el moment de mesurar l'impacte que tindran en els governs municipals l'acció dels diferents moviments socials així com el descontentament dels ciutadans amb la gestió de la crisi per part del govern de l'Estat i dels grans partits.

A molts indrets s'han quallat candidatures en les que els líders dels moviments socials en són els protagonistes. El cas més destacat és el de Guanyem Barcelona, liderat de l'exportaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, Ada Colau. En aquestes candidatures cal afegir-hi l'anomenat efecte Podem, del ara ja mediàtic Pablo Iglesias.També hem de tenir en compte el procés sobiranista català. Incidirà en aquest comicis que sempre es diu que res tenen a veure amb el que passa a nivell general. Jo estic parcialment d'acord amb aquesta afirmació, però crec que cada vegada el que passa a la política autonòmica o estatal influeix més a l'àmbit local. Potser només els alcaldes o alcaldables més carismàtics queden exclosos d'aquesta influència, o ni ells.

Hores d'ara es fa difícil saber quin serà el resultat d'aquestes eleccions. La veritat és que els partits "de sempre" i que ostenten algunes alcaldies destacades del país estan força nerviosos per com els pot afectar tot el que ha passat en els darrers 4 anys.La percepció de molts dels que estem a prop de la política local- ja siguem ciutadans, polítics o periodistes- és que el proper 24 de maig les coses canviaran respecte com les coneixem ara. Ara bé, ningú es capaç de mesurar l'abast real d'aquest canvi. Les enquestes, cada vegada menys fiables, auguren una gran fragmentació dels consistoris amb escasses majories absolutes, fet que pot provocar que sorgeixin ajuntaments força ingovernables.

Personalment se'm fa difícil predir que pot acabar passant,  però crec que sí que hi haurà molts canvis. Potser els "de sempre" no perdran tantes alcaldies com una part important de la societat desitja per allò de la regeneració democràtica,  però potser aquests es veuran obligats a fer pactes fins ara no desitjats que els forçaran a fer les maneres de fer.

Hi ha molts ajuntaments que fa 36 anys que estan governats pel mateix partit. És el cas del de la ciutat de Vic, on resideixo actualment. Som dels que pensa que cap persona hauria d'ostentar una alcaldia més de 8 anys i que els partits haurien de regenerar profundament les seves candidatures per poder concórrer novament a les eleccions si porten molts anys en el govern d'una ciutat Per desgràcia,  la manera de fer "tradicional" ha provocat que alguns partits es creguin únics valedors de la veritat i que les seves maneres de fer són les úniques possibles.

El proper 24 de maig aquells als que ens agrada la política tindrem l'oportunitat de comprovar si la ciutadania vol realment que les coses canviïn o si es conformen amb el que hi ha. "La corrupció no passa factura" hem sentit a dir a algun dirigent polític. El dia 25 de maig sabrem si aquesta frase la podem aplicar a molts municipis on els seus governants tenen les mans tacades per la gangrena de la democràcia i que és la maleïda corrupció.