dimecres, de juny 26, 2019

HOTEL MALLORCA

Fa poc més de dos anys que vaig retornar a Mallorca després de no viure-hi de manera habitual durant 27 anys. En el poc temps que fa que he retornat, ara ja començ a témer l'arribada de l'estiu pel que comporta. A part de la calor, cada vegada més asfixiant per culpa del canvi climàtic - que molts encara neguen-  l'arribada massiva de turistes està provocant una saturació de l'illa (de les Illes en general) que crec que no ens agrada a la majoria dels residents i m'atreviria afirmar que tampoc agrada als turistes que ens visiten. Sovint intent posar-me en la seva pell i pens que a mi no m'agradaria anar de vacances a un lloc on les cues de trànsit o les platges saturades són el pa nostre de cada dia.  Les vacances són per relaxar-se i no per tornar a l'estrés que ja patim en el nostre dia a dia.

Assumesc que el turisme ha aportat i continua aportant molta riquesa a casa nostra, però cada vegada menys. Les Illes Balears, durant molts anys la comunitat amb la renta per càpita més alta de tot l'Estat, ara ocupa la setena posició. Cada any visiten les Illes milions de turistes. L'any passat varen ser gairebé 14 milions d'estrangers, als que hi hem d'afegir els procedents de la resta de l'Estat. Es parla de gairebé 17 milions de visitants en global, i no podem oblidar els que venen i no s'allotgen en l'oferta hotelera regulada i els que passen unes hores a casa nostra gràcies a l'arribada, ara ja també massiva, de creuers. Sobrepassam el 20 milions de visitants? Impossible saber-ho. L'any passat per l'aeroport de Palma hi passaren 29 milions de passatgers, una dada a tenir en compte !!!

L'arribada massiva de turistes supera en escreix a la població de Mallorca, i de les Balears en general. Les darreres xifres apunten que la població de les Illes és de gairebé 1 milió 200 mil habitants, una xifra que no ha aturat de créixer des de fa més de 30 anys. L'any 1989 érem 700 mil habitants amb una densitat de població de 139 habitants per quilòmetre quadrat. Ara, amb 1.200.000, aquesta densitat és de 238 habitants per quilòmetre quadrat. La mitjana de l'Estat és de 93.

I on ens du tot això? A unes illes, especialment Mallorca,  saturades. Unes illes que devoren un recursos naturals dels que no disposen i que generen uns residus que som incapaços de processar. Hi ha qui alerta des de fa temps que la "petjada ecològica" de les Balears és insostenible.

Durants molts anys s'ha parlat de la Balearització com un concepte amb el que es definia la destrucció de la costa per fer-hi hotels. Ara  crec que aquest concepte està superat amb escreix amb la rururbanització o construcció massiva de cases,  generalment d'alt estànding,  a les zones rurals
En aquest fenomen hem d'afegir-hi l'anomenat lloguer vacacional, que ha convertit en "hotelers" a petits propietaris de cases de fora vila i dels pobles. Al meu poble, Binissalem, un poble de l'interior i allunyat del turisme, actualment s'hi comptabilitzen més de 15 allotjaments a través del portal AirB&als que hi hem d'afegir diversos allotjaments de turisme rural.

Actualment tota Mallorca és una espècie de Gran Hotel on es possible allotjar-se gairebé a tot arreu, però jo em deman.....fins on podem arribar? Hi ha un sostre? S'ha d'establir aquest sostre? No sé quina és la solució, però el que tenc clar és que, si no es pren cap mesura, aviat morirem d'èxit. Si no, temps al temps !!