dimecres, de juny 12, 2019

NORMALITZACIÓ OBLIGADA

El 28 de juny es commemora celebra el Dia de l'Orgull Gai. És una data en la que es recorden els aldarulls d'Stonewall", uns enfrontaments que varen tenir l'any 1969 entre la policia de Nova York i integrants de la comunitat homosexual. Enguany es commemoren 50 anys d'aquells fets i, tot i que hem avançat molt en el reconeixement dels drets del col.lectiu LGTBI, encara ens queda molt per camí per recórrer. Internacionalment es considera que la societat espanyola és una de les més tolerants envers els homosexuals (recordem que va ser un Estat pioner en legalitzar el matrimoni entre persones del mateix sexe l'any 2005) i, tot i així, les agressions homòfobes es repeteixen de manera reiterada. Xifres de l'any 2017 apunten que a l'Estat espanyol s'hi produïen una cinquantena d'agressions d'aquest tipus cada mes.

Tal com passa amb el mes de març, que ja es considera el mes de la dona, aquest mes de juny va camí de convertir-se, si és que ja no ho és, en el més dels drets LGTBI. Per aquest motiu, són moltes les xarxes socials, com és el cas d'Instagram, que permeten als seus usuaris fer servir elements, com ara stickers o hastags, de suport en aquests col.lectius. Facebook també ho fa. Ara bé, aquestes companyies que es declaren Gay Friendly, que es veu que ara queda bé, censuren imatges com la de dos joves besant-se. Contradicció o hipocresia? Com deia abans, encara ens queda molt camí per recórrer. 

Amb tot, el que m'ha motivat a escriure aquest article ha estat una notícia que he llegit per casualitat. Fa referència a dos taekwondistes, un espanyol i un argentí, Francisco López i Dammian López, que han promogut el hastag  #taekwondolgtb . La veritat és que desconec totalment la realitat que es viu en aquest esport respecte dels drets del col.lectiu LGTBI, però estic segur que, com passa a molts esports - sobretot al futbol-, hi ha molts homes i dones que amaguen la seva sexualitat per por a la discriminació. Cert és que cada vegada més hi ha esportistes que decideixen fer un pas endavant, però segur que són molts més els que s'amaguen.

Estam al segle XXI i el món ha canviat molt de com era tot just fa 50 anys. Benvingudes siguin totes les iniciatives que evitin que hi hagi persones que puguin  ser discriminades per raons lligades a la condició sexual, religiosa o ètnica. Amb tot, com deia abans, falta fer molta de feina per arribar en aquell punt en que tots puguem viure tranquil.lament sent qui som i pensant com pensem. 

Nota: No oblid els països on l'homosexualitat és delicte i on assessinen "legalment" a persones per la seva sexualitat,  però no era l'objecte d'aquest escrit.

Traductor: