dijous, de setembre 15, 2016

MALLORCA SATURADA

Sempre dic que no m'agrada massa escriure de coses que desconec perquè corr el risc de dir barrabassades o coses que no s'ajusten a la realitat. Pens que per escriure una opinió s'ha de tenir un cert coneixement de la matèria de la que vols escriure i per això em costa tant fer publicacions en el blog darrerament.

Amb tot,  avui me ve de gust escriure del que he viscut aquest passat mes d'agost a Mallorca durant les vacances. Vaig arribar a l'illa el 10 d'agost i la vaig deixar el 5 de setembre. Aquest any, a part de veure a familiars i amics,  em vaig plantejar les vacances com ho fan molts dels turistes que visiten l'illa, és a dir, sol i platja,  però revisitant platges suposadament més tranquil.les que feia temps que no visitava.

Durant aquests dies vaig anar a platges com la de Sa Canova,  es Carbó o cala Varques, per citar alguns exemples, i he de confessar que la meva decepció va ser majúscula per la quantitat de gent que hi vaig trobar. Només un dia a Sa Canova vaig gaudir de la tranquil·litat que cercava i va ser perquè vaig caminar fins a situar-me a la part més central de la platja, la nudista.

A part de la massificació humana, un altre aspecte que em genera molta frustració, és la gran quantitat de residus - sobretot plàstics- que s'acumulen a molts racons amagats de la costa. Enmig d'escletxes impossibles de moltes roques hi acabes trobant tot tipus d'ampolles, restes de cordes o qualsevol altre residu que no hi haurien de ser. L'arena de les platges menys concorregudes - aquelles suposadament més "verges" i que no es netegen- presenta molt sovint un aspecte lamentable ja que s'hi acumulen milions de microbocinets de plàstic procedents ves a saber d'on.

Mallorca és una illa preciosa. En canvi,  la saturació humana a la que l'estam sometent l'està destrossant a marxes forçades. El 10 d'agost passat a les Balears hi havia poc més de 2 milions de persones, una xifra que dobla la seva població habitual. Segur que érem més,  ja que les xifres oficials segur que no contemplen els milers de persones que s'allotgen a cases d'amics o en apartaments, cases, etc...llogades de manera il·legal.

La lliure circulació de persones impedeix posar barreres a l'arribada de persones a Mallorca, a les Balears en general,  però seria bo que les autoritats illenques - i també el sector hoteler, començassin a agafar-se seriosament la necessitat de revertir el model turístic de les illes si no volen acabar morint d'èxit. La crisi econòmica que ens ha afectat aquests darrers anys semblava que mai no havia d'arribar en temps de bonança, tot i que tots érem conscients que acabaria arribant. De fet, em sembla del tot fora de lloc la reacció del sector hoteler davant de la implantació de la taxa turística, un impost que ja s'aplica a quasi tot arreu i que no s'entén que no es cobràs a les Balears, que viuen del turisme. Sempre i quan sigui un impost finalista destinat a la millora dels espais públics,  me pareix del tot correcte que es cobri als visitants. A Mallorca fa anys que es diu que potser la gallina d'ous d'or s'acabarà morint i pens que si no s'hi fa res aquesta mort està més a prop que lluny.