
En el suplement de 1989, el dels 25 anys, hi vaig escriure un article en el que recordava els inicis de la festa, que va néixer l'any1965 de la mà de Llorenç Moyà i els joves del Club Atlant. Des de llavors la festa no ha parat de créixer fins a convertir-se en una de les celebracions més populars de l'illa de Mallorca. Milers de persones s'apropen a la vila per participar en qualcun dels molts actes que es duen a terme durant la darrera setmana de setembre. La fideuada a Ca n'Arabí, la desfilada de carrosses, el sopar a la fresca i, en els darrers anys, la festa dels trepitjadors són l'exemple més clar que la festa s'ha sabut reinventar a si mateixa per mantenir-se viva.

Si ens atenem als actes de la festa, en general estan molt bé i diria que només la desfilada de carrosses no ha evolucionat o ho ha fet en negatiu. Per a mi, que no em consider gens ni mica purista, la imatge que dóna el poble als visitants l'horabaixa de dissabte no és gens engrescadora i no convida massa a repetir la visita.
El primer que s'hauria de limitar seria la llargada i tamany dels vehicles.Amb uns anys s'ha passat d'unes carrosses - diguem-lis més tradicionals amb tractors i remolcs - a unes altres de grans dimensions moltes d'elles més semblants a una discoteca que a un homenatge a la verema.
Entenc que es fa difícil "ficar mà" en una festa tant participativa, però potser s'ha d'aprofitar l'efemèride del cinquantè aniversari per intervenir. Enguany crec que estaria bé apostar per unes carrosses més tradicionals i recordant les que es feien fa 25 anys i no permetre que surtin aquelles que no s'han treballat i l'únic que són és una al·legoria del beure per beure. Potser seria millor que només sortissin 30 carrosses que 70 la meitat de les quals s'han fet el mateix matí o dos dies abans.
La meva proposta en aquest sentit seria crear un comitè el màxim plural possible davant del qual els participants, amb temps, haguessin de presentar un "projecte" de carrossa el qual hagués de rebre el vist-i-plau d'aquest comitè. No es tracta de limitar la participació, però sí de fomentar la creativitat i l'enginy. Per ajudar a fer-les, l'Ajuntament podria donar subvencions als carrossistes i limitar els premis el dia de la desfilada.Sé que aquesta és una idea poc popular, però de ben segur que els visitants - i potser també els participants - ho agrairien. Crec que seria una bona manera d'honrar als que, ara fa 50 anys, varen posar la primera pedra de la que ara és una gran festa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada