dimarts, d’octubre 02, 2012

MALLORCA ES MOU PER LA LLENGUA

Els illencs que vivim a Catalunya sovint ens veiem obligats a explicar la desconeguda realitat lingüística i social de les Illes Balears als nostres amics i coneguts catalans. Per culpa d'aquest profund desconeixement, es tendeix a generalitzar i a opinar, sense tenir-ne dades, que el català a les Illes està en recessió, que allà la gent és generalment anti-catalanista i que tothom és votant del Partit Popular. Part d'aquests arguments són certs, però també és cert que hi ha molta gent que des de fa anys treballa en defensa de la llengua i cultura pròpies i sense comptar amb el suport institucional que tenen les persones que ho fan a Catalunya  Només durant els anys del Pacte de Progrés -govern d'esquerres (?)- la sensibilitat per la cultura pròpia va ser més gran per part de les institucions.

Aquest passat cap de setmana he estat a Binissalem, el meu poble. S'hi han celebrat les Festes des Vermar i el primer que m'ha cridat l'atenció ha estat la nombrosa presència de banderes mallorquines als balcons de les cases. Fins no fa massa no n'hi havia. Més m'ha sorprès encara ha estat la presència d'algunes d'estelades, cosa mai vista fins ara.
En aquesta visita m'havia proposat copsar que n'opinava la gent d'allà del que està passant a Catalunya amb el debat sobiranista. I novament me n'he duit una sorpresa.Contràriament al que creia que em trobaria, he parlat amb molta gent que m'ha expressat la seva comprensió i m'ha manifestat la seva "enveja" pel que aquí està passant. És veritat que també m'he trobat qui li sembla que Catalunya obra malament, que s'equivoca,  tot i que alguns dels que opinaven això també m'han dit que s'ha de permetre el referèndum d'autodeterminació.

Pel que fa a la llengua i arran de les mesures contra el català preses pel Govern de les Illes, presidit pel popular José Ramon Bauzá, he de dir que estic admirat de la resposta de la gent. Quan va voler fer segregació lingüística a les escoles la gent va "tombar" la mesura optant majoritàriament pel català per als seus fills. A més a més, des de fa mesos, sobretot a la Part Forana - que equivaldria a les comarques catalanes- , molts són els moviments populars que es dediquen a dur a terme accions en defensa de la llengua i la cultura pròpies de les illes. La més recent, la rebuda d'autoritats a les Festes des Vermar de Binissalem diumenge passat.

Evidentment que a les Illes Balears la situació del català és pitjor que a Catalunya. La forta immigració tant des de l'estranger com des d'altres punts d'Espanya dels darrers anys no ajuden a que la nostra llengua sigui cada vegada més present per tot arreu. Ara bé, també s'ha de dir que allà hi ha molta gent disposada a lluitar per conservar aquest patrimoni cultural enmig d'un ambient polític hostil.

Si finalment Catalunya esdevé un Estat, farien bé els seus governants de no deixar de banda als seus "amics" de les Balears i del País Valencià. I és que algú ja m'ha manifestat el seu temor que si Catalunya se'n va d'Espanya, els retrògrads polítics espanyols anticatalanistes -majoritàriament al PP, però també al PSOE- es dedicaran a fer-li la vida impossible al català d'aquestes terres com a "venjança" de la independència catalana. Esperem que aquests temors siguin infundats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada