dijous, de setembre 20, 2012

L'EIX ECONÒMIC DE LA C17

La carretera és estreta i perillosa
La C17 és una mala carretera. Està mal dissenyada i és perillosa, sobretot en el tram comprès entre Barcelona i Centelles. Tenint en compte que el desdoblament de l’antiga N152 és força recent, les modificacions i millores del seu traçat després de la seva construcció han estat força nombroses i tot i així segueix sent una carretera perillosa en bona part del seu recorregut.  Els dies de pluja, les topades a l’alçada de la fàbrica Leiro es repeteixen constantment. La faig servir  a diari  entre Vic i Mollet per anar a treballar des de fa 10 anys i sempre he pensat que a l’enginyer que la va dissenyar li haurien de treure el títol.
 
Hores d'ara, el millor traçat de la C17 correspon al tram comprès entre Centelles i Ripoll, on en els darrers anys s’hi ha fet obres molt importants de millora, la mes destacada de les quals és el desdoblament de fins fa no massa també perillós traçat entre Vic i la capital del Ripollès. Els alcaldes de Mollet i Granollers impulsen ara que la C17 esdevingui un eix econòmic de primer ordre valoritzant i aprofitant sinergies entre les empreses de sectors molt diversos que es troben ubicades a l’entorn d’aquest eix viari.
 
Els accidents provoquen sovint retencions
La iniciativa és lloable tenint en compte que hores d'ara qualsevol acció per generar activitat econòmica i reduir l’atur és benvinguda. Ara bé,  l’estat de la carretera entre Barcelona i Centelles no ajuda en aquest objectiu.  Aquesta és estreta i molt perillosa. Només la reducció dels límits de velocitat i la instal·lació de radars ha fet disminuir l’accidentabilitat en els darrers anys, sobretot els més greus. Tot i així, el conductor ha de posar-hi els cinc sentits per no tenir un accident. Voler promocionar aquest eix passa per una millora urgent dels trams més perillosos de la C17. Un increment de l’activitat econòmica comportaria un augment del nombre de camions que hi circulen, fet que encara dificultaria més encara la conducció.
 
El Pla d’Infraestructures (2006) de l'anterior govern de la Generalitat –el d’Entesa- contemplava la construcció d’una nova carretera paral·lela a la C17 entre Centelles i fins a Parets del Vallès.  No sóc massa partidari de continuar trinxant el territori amb noves infraestructures,  però considero aquesta una bona iniciativa si tècnicament no és possible una millora real de tot el traçat de la C17. Amb tot, abans de construir la nova carretera seria bo estudiar en profunditat si la millora de l’actual carretera és possible.
 
El desdoblament fins a Ripoll,  un gran avenç
Evidentment que la millora de les infraestructures, viaries i ferroviàries,  no és l’única de les accions per dinamitzar l’eix econòmic de la C17 que s’ha de portar a terme. El promotors de la iniciativa han de promoure que totes les parts implicades en aquest projecte s’asseguin en una taula i debatin que poden fer per aconseguir més riquesa a partir de les indústries que ja hi ha instal·lades i que estan aguantant la dura envestida de la crisi econòmica. 
 
Ara que tot va malament es parla molt de crear sinèrgies, de treballar en xarxa, de mirar més enllà de casa nostra. Val a dir que mentre les vaques eren grasses ningú pensava en el veí del costat, ja fos municipi o empresa. S’imposava la rivalitat i la competència per sobre de qualsevol fórmula de col·laboració. Ara la situació ha canviat i cal buscar alternatives.
 
Malgrat la crisi hi ha empreses que funcionen. Pertanyen a sectors diversos com són el químic, el farmacèutic o l’agroalimentari, entre d’altres. Al meu entendre aquestes indústries han de ser la base de l’increment de l’activitat econòmica. Serà llavors quan es podrà decidir si cal fomentar nous sectors econòmics o si n’hi ha prou potenciant els que ja existeixen.  En aquest camp pot jugar-hi un paper molt important la Universitat de Vic.
 
Haurem d’esperar uns mesos per veure cap on va la proposta que han endegat els alcaldes de Mollet i Granollers i a la que ja s’hi ha sumat el de Vic. Esperem que la suma d’esforços, a nivell polític, passi per sobre dels partits a que representen. També que els empresaris implicats deixin de mirar el seu compte d’explotació particular i treballin per fer més competitiu el seu entorn econòmic.  Si és així, d’aquí a un temps podrem parlar d’una veritable iniciativa de desenvolupament econòmic sense precedents. Si no, serà paper mullat.
 
Publicat a Nació Granollers: