El govern del Partit Popular està totalment disposat a liquidar per la via ràpida l'estat del benestar que tants anys de lluita ens ha costat aconseguir. Des de la Revolució Industrial al segle XIX milions han estat els treballadors que han anteposat els seus interessos personals als de la col·lectivitat. Gràcies a totes aquestes persones ara podem gaudir d'uns serveis públics i d'unes condicions laborals dignes.
Amb l'excusa què calen mesures "doloroses" per sortir de la crisi, de mica en mica, l'Estat està desmuntant ara allò que tant ha costat de bastir. La reforma laboral o la de les pensions han suposat ja la pèrdua "per decret" d'uns drets que tots pensàvem que ens eren ja inalienables, que formaven part del sistema de garanties socials que sustenten la nostra societat. Anàvem errats. En poc temps el mercat laboral s''ha precaritzat considerablement i en poc temps els jubilats estrenaran un sistema que, per culpa d'unes pensions ja de per sí ruïnoses, els pot acabar portant a la misèria. Els governants ho estan retallant tot en pro, asseguren, d'un futur més pròsper: quin engany més gran. Serà més pròsper per aquells que ja neden en l'abundància, no per a la gran majoria de mortals.
I una nova gran reforma que s'apropa sense fer gaire renou és la de les administracions locals. Sota el "coherent" títol de Llei de racionalització i sostenibilitat de les administracions locals, el Partit Popular està a punt de llençar un torpede que acabarà, sense gaires miraments, amb els ajuntaments tal i com els coneixem ara.
Si res no canvia, en poc temps els ajuntaments passaran a ser petites oficines de gestió de serveis públics com ara l'aigua o la recollida d'escombraries o ni això. La llei deixarà als ens locals de menys de 20 mil habitants sense quasi cap atribució i als més grans els deixarà amb molt poca cosa.
Conec d'aprop el cas de Mollet del Vallès. L'Ajuntament disposa en aquella ciutat de molts serveis d'atenció als ciutadans que van des de les escoles bressol, passant per una envejable xarxa de serveis als discapacitats i fins a una empresa per fomentar l'ocupació i la dinamització econòmica de la ciutat. Hores d'ara tots aquests serveis perillen. Com també perillen la televisió i la ràdio local, a la que treballo, que potser es veuran abocades al tancament.
Si el govern del Partit Popular acaba aprovant aquesta llei de cop i volta els ajuntaments, administració més propera al ciutadà, deixarà de prestar molts dels serveis que presta i hores d'ara es desconeix qui els assumirà. Que passarà amb totes aquelles persones que se'n beneficien ara? Idò que o hauran d'acudir a l'oferta privada per aconseguir-los o, simplement, deixaran de tenir-los, amb els maldecaps que això els pot comportar.
Tan de bo les coses canviïn i la llei que s'aprovi no sigui tal com la coneixem ara. Ara bé, del text inicial se n'han fet fins a 16 versions diferents, el que fa pensar que ara ja poc canviarà la cosa. I a tot el que he dit abans hi he d'afegir als treballadors, entre els que m'incloc, que ens quedarem sense feina "per decret". A Catalunya es calcula serem 35 mil, y uns quants centenars de milers a tot l'Estat. I els que ens han portat en aquesta situació, economistes depredadors i polítics incompetents i avariciosos, continuaran sopant i dinant cada dia de llagosta.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada