En aquestes pàgines vull exposar la meva visió personal d'algunes de les coses que passen en aquest món de bojos en el qual ens ha tocat viure. Bloc creat l'any 2006
▼
diumenge, de febrer 01, 2009
INFOXICACIÓ. LA PRUDÈNCIA COM A NORMA
La infoxicació és l'excés d'informació que provoca en el receptor una incapacitat per comprendre-la i assimilar-la, per prendre una decisió o per romandre ben informat sobre un tema concret. Aquest estat aboca a un estat de desconcert i inoperància personal en l'àmbit laboral, formatiu o cultural. Sovint se'l relaciona amb formes de comunicació mediada per ordinadors com ara el correu electrònic o el web. El terme equivalent sobrecàrrega informativa (de l'anglès information overload) va ser encunyat el 1970 per Alvin Toffler en el seu llibre Future Shock. FONT: Wikipedia.
Vivim a la societat de la informació. Les notícies, generalment dolentes, ens envolten les 24 hores del dia. En aquest fet hi hem d'afegir els nombrosos comentaris que fan els tertulians a les múltiples tertúlies televisives i radiofòniques que es fan al nostre país. És un gènere gairebé exclusiu de la nostra societat i que no es pot trobar en d'altres països propers com ara França.
Com a periodista em consider un generador d'aquest gran volum de notícies. La veritat és, però, que avui en dia és molt més complicat oferir informació verídica del que ho era anys enrere.
Quan jo vaig començar a fer de periodista, a principis dels anys 90, era molt més fàcil accedir als polítics o als empresaris, per citar algunes possibles fonts d'informació. Ells et donaven la informació de primera mà. Ara la cosa ja no és així. Avui en dia s'han imposat els gabinets de comunicació que "filtren" les informacions que volen que transcendeixin. Un dels exponents d'aquesta nova manera de fer la va imposar l'ex-president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, amb el seu "avui no toca". Quan deia això era perquè no volia parlar d'algun tema que li demanaven els informadors.
Donat que les coses han canviat, els ciutadans hem de ser més cauts a l'hora de processar el gran volum d'informació que ens arriba. És per això que quan rebem una informació que mos pot beneficiar o perjudicar hem de mirar d'aclarir qui hi ha al darrere i si aquesta és ben o malintencionada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada