dilluns, de juliol 29, 2013

MESQUITES



L’Ajuntament de Mollet acaba de precintar un local on la comunitat musulmana Al-Huda preveia fer-hi les pregàries durant el Ramadà. És una decisió valenta i contundent, com també ho és, com a resposta, la dels integrants d’aquesta comunitat islàmica de fer les cinc pregàries que fan al dia a les portes del consistori molletà.

En aquest cas, penso que estem davant d’un 'tour de force' per veure qui pot més. Mentre que l’Ajuntament s’aferra a la normativa urbanística per dir que en un local comercial no hi pot anar una mesquita, els dirigents d’Al-Huda argumenten que en una primera instància –l’Ajuntament ho nega– se’ls havia dit que allà hi podien ubicar el seu centre de culte; ja que el que tenen al carrer Sant Ramon, molt a prop del que se’ls ha clausurat, els ha quedat petit. Les posicions de sortida són clarament oposades.

El tema de la ubicació de les mesquites a Mollet i a tot arreu és recurrent. Sempre que una comunitat musulmana vol instal·lar-se en un indret els primers a "saltar" són els veïns, que no volen "problemes" ni molèsties al seu costat. No fa massa, a Mollet mateix, els veïns del carrer Diputació es van aixecar en peu de guerra contra l’obertura d’un centre de cultura islàmica als baixos d’un edifici de pisos. El centre finalment és va obrir, no sense queixes dels veïns. Aquests a la llarga han aconseguit el seu objectiu, ja que fa poc s’han traslladat fora de la ciutat. En el cas que ens ocupa ara, l'Associació de Veïns de l’Estació de França també s’ha posicionat en contra de l’obertura d’aquest centre de culte al·legant motius de legalitat i desmentint que hi hagi cap rerefons racista.

La gestió de la diversitat cultural i religiosa és complicada a tot arreu. La religió dominant i majoritària en un territori sol tenir el beneplàcit de la societat a la que "serveix". Aquí ningú no posa en qüestió que l’església catòlica estigui al centre del poble i que les autoritats, suposadament representants de governs laics, assisteixin a la missa de festa major. El mateix deu passar, suposo perquè ho desconec, a les societats islàmiques o de qualsevol altre confessió religiosa.

Ara bé, que això sigui així no vol dir que no haguem de treballar la tolerància i el respecte. Seria bo que quan hi ha un conflicte d’aquest tipus, totes les parts s'asseguessin a dialogar i busquessin solucions als problemes. Desterrar a les comunitats islàmiques a naus de polígons industrials només és amagar el problema i és una injustícia per a ells. Són una minoria, però mereixen tot el nostre respecte com nosaltres mereixem el seu professem la religió que professem, si és que en professem alguna. No es tracta de fer "bonisme" , com el que durant anys s’ha pregonat des d’algun partit d’esquerres. L’integrisme islàmic ha provocat molts conflictes –i també molts morts– als països d’Occident. Davant d’això s’ha de ser inflexible davant dels radicals i comprensius i tolerant davant dels que l’únic que fan és professar una religió.

El que està passant a Mollet aquests dies no hauria d’haver passat mai. Al meu entendre és tensar la corda i l’únic que pot passar, si no es fan les coses ben fetes, és que ens trobem davant d’un conflicte racial de base religiosa. Els musulmans d’Al-Huda i l’Ajuntament han de trobar la manera de llimar les diferències per evitar que el que ara no passa de ser un fet curiós, perquè veure resar als musulmans a les portes de l’Ajuntament ara per ara encara ho és, vagi a pitjor.

Publicat a: NacióGranollers

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada